Vlaggenparade

Vlaggenparade

Brandweerkorpsen, oud-strijdersbonden, scholen, boerengilden, jeugdbewegingen, turnkringen, fanfares en harmonieën: zowat elke organisatie of vereniging beschikte vroeger over een vlag of vaandel om het eigen bestaan zichtbaar en waardig te kunnen uitdragen. Ze werden ontworpen en vervaardigd in kunstambachtelijke ateliers, waarvan het Algemeen Koophuis in Leuven er een was. Het werd opgericht in 1928 en sloot de deuren in het midden van de jaren 1970. 

Meer dan 250 vlagontwerpen bleven er bewaard van het Algemeen Koophuis. Ze tonen de thematische en geografische reikwijdte van de werking van dat Leuvense atelier. De meest uiteenlopende organisaties en verenigingen vroegen om een vlag of een vaandel om het eigen bestaan zichtbaar en waardig te kunnen uitdragen: brandweerkorpsen, oud-strijdersbonden, scholen, boerengilden, jeugdbewegingen, turnkringen… en heel veel fanfares en harmonieën.  
 
De vlaggen van het Algemeen Koophuis wapperden over het ganse land en ook in Congo. Tegelijk was het atelier stevig in Leuven verankerd. Het werd er in 1928 opgericht als Algemeen Koophuis voor Priesters, Kerken en Kloosters. De firma richtte zich aanvankelijk op de religieuze wereld met prenten en liturgische voorwerpen, maar al gauw vervaardigde ze vooral vlaggen. Ook tal van verenigingen uit Leuven, Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele vonden de weg naar het atelier. Het Algemeen Koophuis werd jarenlang geleid door Georges Debroux (1902-1949) en na zijn overlijden door zijn weduwe Rachel Bodart. Het sloot de deuren in het midden van de jaren 1970. 
 
Deze collectiepresentatie toont een ruime selectie van de vlagontwerpen op schaal van het Algemeen Koophuis, aangevuld met enkele ontwerpen van de ateliers van Oscar Algoet (Leuven), Bressers-Blanchaert (Gent), Van Severen-Ente (Sint-Niklaas) en Dirk Vansina (Antwerpen). 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum