Jozef Bossaert

Een broeder-marist die vooral schilder-graficus was en naam maakte in Nederland, dat was Jozef Bossaert (1915-2006). Geboren in Gent in 1915, trad hij in 1932 in bij de maristen, waar hij in 1939 het diploma van onderwijzer behaalde. Terwijl hij les gaf, startte hij met zijn artistieke vorming aan de Sint-Lucasschool in Gent. In 1948 kreeg hij zijn diploma Sierkunst en Grafische Vormgeving, dat hij in de eerste plaats ten dienste stelde van zijn congregatie. Dat deed hij vooral in Nederland, meer bepaald in Nijmegen waar de maristen hem in 1955 naartoe stuurden om les te geven.

In 1968 werd hij van zijn pedagogische taken ontheven en kon hij zich volledig aan zijn kunst wijden. Hij was de drijvende kracht achter het Open Atelier De Westerhelling in Nijmegen, waar hij lessen en workshops gaf voor jongeren en volwassenen. Hij organiseerde er tentoonstellingen en culturele avonden om zo een brug te bouwen tussen België en Nederland. Hij kreeg er in 1993 de Visser-Neerlandiaprijs voor.

Intussen had hij Nijmegen al verlaten. In 1987 was hij teruggekeerd naar België, naar de broedergemeenschap in Habay-la-Vieille. Ook daar begon hij een open atelier, dat echter minder uitstraling kende. In 2004 ging hij op rust in Kessel-Lo waar hij twee jaar later overleed.

De artistieke productie van Jozef Bossaert is veelzijdig en zeer omvangrijk. Hij had een voorliefde voor hout- en linosneden. Tussen 1973 en 2003 publiceerde hij een vijfenzeventigtal bibliofiele uitgaven. Ze vormen het hart van de Bossaert-collectie van KADOC, waaruit ze hier een selectie presenteren.