Constructieschema voor de reus Lydéric (Rijsel), tekening van Stéphane Deleurence, 1998, potlood op papier, Affiche voor het tabaksmerk Goliath (Aat), lithografie L Delvigne,

Boven: Constructieschema voor de reus Lydéric (Rijsel), tekening van Stéphane Deleurence, 1998, potlood op papier, 70 x 50 cm, @ Pro'Photo Legrand-Giminne

Onder: Affiche voor het tabaksmerk Goliath (Aat), lithografie L Delvigne, 57 x 36,5 cm

Collectie Maison des Géants  

Inleiding

Reuzen en reuzegrote dieren maken deel uit van de litera­tuur, kunst en mythologie van elke beschaving. Dit the­manummer beperkt zich tot de reuzen en dieren die vanaf het einde van de veertiende eeuw meegedragen worden in processies of stoeten in West-Europa. In het huidige Europa komen deze figuren voor in drie gebieden: het noordwesten, het centrum en het zuidwes­ten en de kustgebieden van de Middellandse Zee.

In het noordwesten van Europa vinden we dit gebruik nog terug in het noorden van Frankrijk en in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het fenomeen is vandaag minder verbreid in Nederland, met een dertigtal figuren, en in Groot-Brit­tannië waar een vijftigtal van deze merkwaardige acces­soires rondlopen, meestal van recente makelij.

In het zuiden van Frankrijk trekken vooral emblemati­sche dieren of carnavalsfiguren uit, terwijl er in Catalonië meer dan tweeduizend reuzen en dieren worden rondge­dragen ter gelegenheid van lokale feesten (Festa Major), kerkelijke vieringen (Pasen, Sacramentsdag) of carnaval. Ze komen in heel Spanje voor. In Portugal is de traditie bewaard gebleven, vooral in de Minho-streek. Ook in het zuiden van Italië en in Sicilië komen reuzenfiguren voor. In Centraal-Europa (Oostenrijk) is een tiental Samsons sinds de achttiende eeuw een vaste waarde in de Lungau­vallei en in Stiermarken, ten oosten van Salzburg.

De Unesco heeft de reuzen en reuzegrote dieren van ne­gen steden in ons land en in Frankrijk erkend als erfgoed en opgenomen in de lijst van immaterieel Werelderfgoed: Dendermonde, Mechelen, de Meiboom van Brussel, Aat en Bergen voor België; Cassel, Douai, Pezenas, Tarascon voor Frankrijk. De Patum van Berga in Catalonië, met zijn monsters en reuzen, staat ook op die lijst. Dit thema­nummer laat kennismaken met de Unesco-selectie voor ons land en Frans-Vlaanderen.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.