Het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant  organiseert op 1 mei voor de elfde keer de Zilvermarkt. Nu het provinciaal Zilvermuseum naar het centrum van Antwerpen verhuist, werd het ook tijd om de zilvermarkt in een nieuw en frisser jasje te steken.  

De elfde editie van de Zilvermarkt vindt plaats op de nieuwe museumlocatie aan de Suikerrui. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping van het voormalig Volkskundemuseum krijgen een twaalftal Belgische antiquairs de kans om hun collecties voor te stellen. De aandacht gaat dit keer naar antiek zilver en antieke juwelen. Het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant wil het publiek zo al vertrouwd maken met hun nieuwe museumlocatie. Tegelijk maakt het zo duidelijk dat de verplaatsing van de collectie de jaarlijkse markt niet op het spel zet. Naast de traditionele markt is er een presentatie van kunstambachten in samenwerking met Pearls of Craftmanship. Daarnaast vindt er een kunstboekenverkoop plaats. De elfde Zilvermarkt wordt een Precieus-editie. De titel verwijst naar de gelijknamige tentoonstelling die tot 27 september loopt in het Umicore Zilverpaviljoen en het Diamantpaviljoen aan het MAS. Precieus is een voorproefje van de verhalende aanpak en de sfeerschepping die het vernieuwde museum voor ogen heeft. Onder de deelnemende antiquairs bevinden zich gevestigde waarden als Emil Fonfoneata, Art & Antiques Galerie St-John, Bart Rogiers en Benoît Carpentier van Pièces Uniques, Ian Panné, en Dominique Van Haecke. Verder zijn ook ZILVER.BE, Ludo Heymans, Nils Salomé Antiques, Le Poinçon en juweliershuis Anthony aanwezig.

Zilvermarkt

Vaarwel Sterckshof

Het historische kasteel Sterckshof in Deurne voldeed niet meer aan de bouwtechnische eisen van een hedendaags museum. Het beschermde statuut van het kasteel liet niet toe de nodige verbouwingen uit te voeren. Daarom ging de provincie Antwerpen op zoek naar een nieuwe museumlocatie. Het bouwblok achter het Antwerpse stadhuis, het vroegere Volkskundemuseum en het voormalig Etnografisch museum, bleek de uitgelezen plaats: centraal gelegen in Antwerpen, en met museumgeschiedenis. Daar komt het vernieuwde, moderne en aangepaste Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant. De basis van de collectie blijft de uitgebreide en unieke verzameling van het Zilvermuseum. Die wordt aangevuld met stukken uit de historische collectie van het gesloten provinciaal Diamantmuseum. De provincie Antwerpen slaat zo in afwachting van het geplande diamantbelevingscentrum twee vliegen in een klap. Samen met de Stad wil de provincie de site uitbouwen tot een culturele en toeristische trekpleister waar zowel zilver, edelstenen als diamant centraal staan. In afwachting van die museumsite zijn het Diamant- en Zilvermuseum nog actief aan de voet van het MAS in het Diamantpaviljoen en het Umicore Zilverpaviljoen.