Wat me opvalt wanneer ik de woning van Paul Andries in Oostduinkerke binnenstap, zijn niet de koekjes en de koffie die uitnodigend staat te dampen, maar de indrukwekkende collectie Bang & Olufsen-toestellen die uitgestald zijn. Rond de 300 radio’s, platenspelers en televisies geven de woonst eerder de allure van een museumruimte, maar dan eentje waar technologisch vernuft en esthetische waarde hand in hand gaan. Het duo Peter Bang en Svend Olufsen startte in 1925 met het vervaardigen van de toestellen die nog steeds gekend zijn voor hun kwalitatief geluid en tijdloze design. Ruim 25 jaar is Paul ze inmiddels aan het verzamelen.

In de jaren zeventig werkte Paul als technieker in een elektronicawinkel die onder meer B&O-toestellen verkocht. Toen de eigenaar van de winkel hem vroeg een B&O-versterker te herstellen, sloeg de vonk over en startte Paul zijn passie voor het verzamelen. Toch was de liefde voor radio en verzamelen al vroeger aanwezig. Reeds als kind en tiener liep hij rond met een draagbare B&O-radio, die hij keer op keer uit elkaar haalde en opnieuw assembleerde. In zijn huidige collectie is er een muur gewijd aan deze draagbare radiootjes in diverse kleuren.

Bij een versterker sloeg de vonk over

De passie van Paul bracht hem intussen al een tiental keer in Denemarken, de creatieve en technologische heimat van B&O-toestellen. In Denemarken sprak Paul een van de ontwerpers, Jacob Jensen, die in de jaren zeventig zijn stempel op het B&O-design drukte. Ze ontmoetten elkaar op een receptie en Jensen was al ietwat aangeschoten. Dit maakte hun ontmoeting niet minder legendarisch.

De collectie van Paul Andries is uniek in al haar facetten. Niet enkel bezit hij een grote collectie van de jaren dertig tot nu, van sommige toestellen zijn er slechts enkele meer over. Hij toont me de Beolit 40, een prachtige radio uit zwarte bakeliet. Omwille van de techniek, waarbij kleurpigement aan bakeliet wordt toegevoegd, zijn deze toestellen slechts in een beperkte oplage gemaakt. Op één van de B&O-tentoonstellingen in Denemarken werden talloze van deze toestellen vernield: een spijtig voorval dat de exclusiviteit ervan nog doet stijgen.

Vervolgens springt ook een van de recorders uit de jaren veertig onmiddellijk in het oog. Toen Paul de recorder opnam in zijn verzameling bleek de spoel, vervaardigd uit staaldraad, een opname te bevatten. Nieuwsgierig naar de inhoud, liet hij de Deense opname vertalen. Er bleek echter geen informatie over B&O op te staan, maar de aandachtige luisteraar komt wel meer te weten over de slachtprocedure voor kippen.

Tot slot vraag ik Paul nog naar de eigenschappen waarover een goede verzamelaar moet beschikken. Veel kapitaal bezitten is volgens hem de gemakkelijkste oplossing. Het biedt namelijk de mogelijkheid om snel en veel stukken tegelijk te verzamelen. Om echter plezier te ervaren bij het verzamelen, is het beter ieder stuk afzonderlijk op te sporen en zo je kennis te verdiepen per aankoop. Na de passionele rondleiding van Paul Andries, kan ik niet anders dan dit volmondig beamen. Voor meer informatie kan je terecht op de website van BoMu.

Download hier de pdf

Verrassende verzamelingen