U bent hier

Peyo, A Retrospective

Het ongelooflijke succesverhaal van Peyo wordt in beeld gebracht en we maken kennis met zijn meesterlijke beheersing van de stripkunst.

Welke van de Frans-Belgische stripfiguren zijn wereldwijd het beroemdst?

De Smurfen!

In de VS heten ze Smurfs, in Italië worden ze de Puffi genoemd, in Japan zijn het de Sumafu … Dankzij de televisietekenfilms van de Hanna-Barbera Studio’s in de jaren 80, en meer recent de films van Sony, zijn de Smurfen wereldwijd een bekend fenomeen.

De geestelijke vader van de Smurfen, Pierre Culliford alias Peyo, had dat niet aan zien komen. Hij werd in 1928 in Brussel geboren als zoon van een Britse geldwisselaar. In de jaren 50 was hij een van de pijlers waarop het dagblad SPIROU (Robbedoes) rustte. Daarin publiceerde hij zijn onvergetelijke middeleeuwse serie «Johan en Pirrewiet», waaruit in 1958 de Smurfen voortkwamen. De blauwe figuurtjes waren meteen een succes en staken Johan en de andere creaties van Peyo al gauw naar de kroon: «Steven Sterk», het o zo sterke jochie, de kat “Poesie” …

Na enige tijd kreeg Peyo het zo druk dat hij assistenten moest inhuren. Hij zette een Studio op die ook vandaag nog zijn werk voortzet, bijna 25 jaar na zijn overlijden in 1992. Yvan Delporte, de hoofdredacteur tijdens de gouden jaren van Robbedoes, zei over Peyo: «Van alle stripauteurs die ik heb ontmoet, was Peyo met stip de beste verhalenverteller.» Pierre Culliford had twee rolmodellen: Hergé en Walt Disney. Van de eerste leerde hij zijn grafische zuiverheid en rake vertelstijl. Van de tweede keek hij de kunst af om zijn creaties niet alleen op papier, maar ook op het witte doek en via merchandising tot leven te brengen.

25/03/2017 tot 03/09/2017
Drève de la Ramée
6A
1310 La Hulpe
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden