U bent hier

Once upon a time

Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Een twintigtal jurken in papier van Isabelle de Borchgrave gaan er mee in dialoog.

Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Hun decors werden met groot vakmanschap gerealiseerd door getalenteerde ambachtslieden en dompelen de toeschouwer onder in de modes en smaak van toen.

Vanaf 17 mei wordt in de expositie Once upon a time ingezoomd op enkele van de meest charmante kleinoden uit de rijke verzameling van oude horloges, met name de geëmailleerde uurwerken (1650-1850). De aandacht gaat uit naar de vakbekwaamheid van de emailleurs, de meesten onder hen Frans-Zwitsers, die met hun emailleerwerk eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden.

Frivole, landelijke en exotische taferelen

De zowat 175 tentoongestelde horloges worden benaderd vanuit iconografische hoek. De decors waren vaak geïnspireerd op de heersende voorkeuren en gebruiken, maar ook op meesterwerken uit de schilderkunst. De tentoonstelling beslaat 5 zalen en is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. Enkele van de thema’s die aan bod komen, zijn: frivole taferelen, herderstaferelen en tuinen, de grote ontdekkingsreizen, de invloed uit het Oosten, de Verlichting en de Revolutie.

Papieren jurken van Isabelle de Borchgrave

Het tentoonstellingsparcours wordt opgeluisterd door een twintigtal weelderige jurken in papier van de Belgische ontwerpster Isabelle de Borchgrave, replica’s van kledingstukken uit die tijd. De jurken behoren tot de collectie “Papiers à la mode” waarin de artieste 300 jaar modegeschiedenis doorkruist, van koningin Elisabeth I tot Coco Chanel.

17/05/2017 tot 17/09/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden