U bent hier

Joseph Lies - Romantiek

Félicien Rops vergeleek de schilderkunst van Lies met die van Bruegel.

focustentoonstelling: Jaarlijks wordt in Bruegelland een nieuw verhaal verteld. (verlengd tot zondag 13 april)

 

Joseph Lies: een superromanticus.

De wereld als een idylle, een leven zonder zorgen en vol liefde: dat is het geschilderde universum van Joseph Lies. Een jaar lang belicht de tentoonstelling Bruegelland een tiental romantische werken van deze kunstenaar.
Schilderijen van Joseph Lies (1821 – 1865) zijn superromantisch. Ze hebben een eenvoudige boodschap: de wereld zou volgens Lies een plaats moeten zijn waar het leven zich als een idylle ontplooit, waar mensen, rijk of arm, zonder al te grote zorgen in vrede kunnen leven. Maar naast de liefelijke en amoureuze tafereeltjes schildert de kunstenaar ook hartverscheurende oorlogscènes uit een ver verleden met moordende soldaten, brandende steden en gevangenen die ondanks de smeekbeden van hun geliefden weggevoerd worden.

 

Een herontdekking van een vergeten kunstenaar.

Lies was bijzonder geïnteresseerd in personages, gebeurtenissen en kunstwerken uit de 16de eeuw, zoals Bruegel. In het satirisch blaadje Uylenspiegel au Salon (1857) publiceerde Félicien Rops zelfs een spotprent waarin hij de schilderkunst van Lies slim vergeleek met die van Bruegel. Vanaf het begin van de 17de eeuw tot ver in de 19de eeuw werd Bruegel immers beschouwd als een minderwaardige schilder. Pas op het einde van de 19de eeuw werd hij voor veel jonge kunstenaars een echte cultheld.
Het oeuvre van Lies was net als dat van Ferdinand en Henri De Braekeleer, Henri Leys en François Lamorinière in de 19de eeuw internationaal verspreid. Vandaag is zijn werk nagenoeg onbekend, maar daarom zeker de moeite van het ontdekken waard...

De tentoonstelling belicht naast werk van de kunstenaar ook werk van de Bruegelfamilie, Teniers, De Braekeleer, Permeke e.a.

 

 

Curator: Herwig Todts

28/03/2013 tot 12/04/2014
Florent Van Cauwenberghstraat
14
2500 Lier
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden