U bent hier

Focus - Joris Van de Moortel

Beeldend kunstenaar, performer en muzikant Joris Van de Moortel bouwt zijn werk op rond de stigmata van zijn performances en de elementen die zijn dagelijkse leefwereld kleuren.

Beeldend kunstenaar, performer en muzikant Joris Van de Moortel bouwt zijn werk op rond de stigmata van zijn performances en de elementen die zijn dagelijkse leefwereld kleuren.

Hij ontleedt de materiële elementen van zijn concerten, breekt ze aan stukken om aldus nieuwe objecten te verkrijgen die de basis vormen voor nieuwe werken (op het eind van zijn concerten slaat hij zijn instrumenten stuk, gooit verf over de kabels…). Uit deze brokstukken put hij inspiratie om een nieuw kunstwerk te creëren, zodat de chaotische cyclus van vernieling en wedergeboorte blijft bestaan.

Zijn werken zijn ware dozen/objecten, die het midden houden tussen foto’s, schilderijen en readymades.

In Office Framing deconstrueert Van de Moortel het oppervlak van een bureau door verschillende foto’s van de bouwkundige ruimte op een bepaalde manier te ordenen en er materialen als een ijzeren raster aan toe te voegen. De neonlamp wordt aangewend als een verfstrook die vrij werd aangebracht op een complexe constructie, waarvan in de eerste plaats het esthetische spel met het perspectief opvalt.

Deze assemblage van materialen (neon, hout, plexiglas, aluminium, staal, zwart-witfoto, Duratrans-druk, tape) refereert aan de herinnering (de titel luidt immers: 10 years after) en schept verwarring over de aard van het werk. Gaat het om een schilderij, een beeldhouwwerk of een foto? De kunstenaar refereert hoe dan ook aan de droom van het Gesamtkunstwerk, het ‘totaalwerk’ dat in de 19de eeuw door de Duitse romantici werd nagestreefd.

Met het concept van het totaalwerk waarin alle kunstdisciplines met elkaar worden vermengd, eist Joris Van de Moortel een plaats op in de kunsttraditie, ook al lijkt hij een iconoclastische vernieuwer te zijn in alle betekenissen van het woord.

 

Joris Van de Moortel werd in 1983 geboren in Gent. Hij woont en werkt in Antwerpen. In 2009 behaalde hij zijn diploma aan het HISK (Higher Institute of Fine arts, Gent). In 2012 en 2013 verbleef hij in het Künstlerhaus Bethanien van Berlijn. Hij nam deel aan tal van belangrijke groepstentoonstellingen, o.a. in het Künstlerhaus Bethanien (Duitsland, 2015), in de Villa Empain (België, 2015), in het Palais de Tokyo (Frankrijk, 2014), in het Maison Particulière (België, 2013), in het SMAK (België, 2013). Voorts werden er verschillende persoonlijke tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden