U bent hier

Experience Traps (Antwerpen Barok 2018 - Rubens inspireert)

Internationaal gerenommeerde kunstenaars worden uitgenodigd nieuw of bestaand werk te presenteren, werk dat zich bevindt op het raakvlak van architectuur, sculptuur, installatie en performance.

In het kader van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' vroeg het Middelheimmuseum internationaal gerenommeerde kunstenaars uit verschillende disciplines nieuw of bestaand werk te presenteren, geïnspireerd door het innovatieve ideeëngoed van de barokke landschapsarchitectuur. Experience Traps wordt een verzameling van zeer uiteenlopende werken op het raakvlak tussen architectuur, sculptuur, installatie en performance die gedurende de zomer ingeplant worden in het Middelheimmuseum en op enkele locaties in de binnenstad.

Met Experience Traps belicht het Middelheimmuseum de hedendaagse nalatenschap van de barok, met een belangrijke focus op het spanningsveld tussen het natuurlijke en het artificiële. Internationaal gerenommeerde kunstenaars worden uitgenodigd nieuw of bestaand werk te presenteren, werk dat zich bevindt op het raakvlak van architectuur, sculptuur, installatie en performance en dat vertrekt van het gedachtegoed achter de barokke landschapsarchitectuur. Denk daarbij aan motieven als de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe l’oeil, … .  

 

Middelheimmuseum verwerft topwerk van Bruce Nauman

Het werk 'Diamond Shaped Room with Yellow Light' wordt aan het publiek voorgesteld als sleutelwerk in de tentoonstelling 'Experience Traps', die opent op 1 juni als onderdeel van het culturele stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'.

Het werk werd door Bruce Nauman (°1941, US) in de jaren ’80 gemaakt voor een tentoonstelling in de publieke ruimte. In 1990 verdween het daar en sindsdien is het werk niet meer tentoongesteld. Voor de Middelheimcollectie installeert de kunstenaar het werk opnieuw, en ditmaal voorgoed.

Bekijk Diamond shaped room with yellow light, 1986-1990/2018

 

Kunstenaars.

William Forsythe (°1949, USA ) treedt op als kunstenaar en co-curator. Hij integreert ook enkele van zijn bekende choreographic objects in het project en veroorzaakt hiermee een beweging bij de toeschouwer. Forsythe gaat ook een samenwerking aan met licht- en geluidskunstenaar Rioyi Ikeda (°1966, Japan).  Forsythe en Ikeda nemen het Braempaviljoen in met een nieuwe, ruimtevullende geluidinstallatie.

Sinds een aantal jaren onderzoekt het Middelheimmuseum in zijn programmatie de grenzen van de beeldhouwkunst met sculpturale performances. Voor Experience Traps worden performancekunstenaars Marvin Gaye Chetwynd (° 1973, Verenigd Koninkrijk) en Dennis Tyfus (°1978, België) uitgenodigd.

Andere kunstenaars die een nieuw of bestaand werk zullen presenteren voor de tentoonstelling zijn Bertrand Lavier (°1949, Frankrijk), Monika Sosnowska (° 1972, Polen), Andra Ursuta (° 1979, Roemenië), Ulla von Brandenburg (° 1974, Duitsland), Gelitin (collectief sinds 1993, Oostenrijk), Bruce Nauman (°1941, USA) en Recetas Urbanas (collectief rond Santiago Cirugeda sinds 2003, Spanje).

01/06/2018 tot 23/09/2018
Middelheimlaan
61
2020 Antwerpen