U bent hier

In de ban van de tijd (Out of the Box)

Tijd omgeeft en beïnvloedt ons elke dag. Het verhaal van deze tentoonstelling toont de zoektocht van de mens om het onmeetbare meetbaar te maken.

Tijd omgeeft en beïnvloedt ons elke dag. Nochtans valt het vertrouwd begrip ‘tijd’ moeilijk te definiëren. Hoe we de tijd meten en ervaren is een evidentie geworden waardoor we nog zelden bewust stilstaan bij wat het precies inhoudt. De vat die hij op ons dagelijks leven heeft, is echter onweerlegbaar. Het verhaal van deze tentoonstelling toont de zoektocht van de mens om het onmeetbare meetbaar te maken. Hoe tijdens de Middeleeuwen de tijd werd waargenomen aan de hand van kosmische fenomenen. Of nog, hoe we dankzij wetenschappers als Galileo en Huygens tijd kunnen meten gesteund op fysische fenomenen. Het is evengoed het verhaal van de invloed van accurate tijdmeting op het gedisciplineerde leven van vandaag; van de mens in de ban van het meten van de tijd tot de mens in de ban van de dwingende tijd.

Co-curator: prof. dr. Maarten Van Dyck (wetenschapsfilosoof, UGent), Scenografie: Koen Bovée

 

De Universiteit Gent viert in 2017 haar 200ste verjaardag. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) zendt voor deze gelegenheid haar academische erfgoedcollecties uit naar vier culturele gastlocaties in de stad. Onder de noemer Out of the Box brengt het GUM een verhaal over wetenschap in een verrassende context. In Museum Dr. Guislain, Sint-Pietersabdij, Design museum Gent en de Sint-Baafskathedraal treden wetenschappelijke objecten in dialoog met hun nieuwe omgeving en gastcollecties. Uitdagende installaties zetten aan tot reflectie over deelaspecten van wetenschap, wetenschapsbeoefening en hun relatie tot cultuur en maatschappij. De bezoeker krijgt de kans om samen met de organisatoren de voorwerpen in deze nieuwe context en vanuit inspirerende, vaak onverwachte, invalshoeken te herbedenken.

‘Out of the Box’ wil dus niet enkel de academische collecties van de universiteit de stad in sturen; het wil vooral de bezoeker aanzetten om zelf ‘out of the box’ te gaan denken.

Out of the Box is een prelude op de opening van het Gents Universiteitsmuseum (GUM) in 2019. “Het GUM wordt een museum van de 21e eeuw, een ontmoetingsplek die uitnodigt om actief deel te nemen aan het hedendaags wetenschappelijk én maatschappelijk debat.”

Meer info over de andere tentoonstellingen in het kader van Out of the box, zie http://www.ugent.be/200/outofthebox

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

06/10/2017 tot 27/03/2018
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden