Gebedsnoot

Gebedsnoot

Kom mee op tocht langs religieuze wegen, heilige reisgezellen en bedevaartsoorden

In het museum PARCUM in Leuven kan je vanaf 6 mei de nieuwe tentoonstelling Ergens onderweg bezoeken. De tentoonstelling onderzoekt aan de hand van religieus erfgoed en hedendaagse kunst wat mensen drijft om op weg te gaan. Weloverwogen of onvermijdelijk gaan mensen op pad in de voetsporen van heiligen, onderweg naar bedevaartsoorden of in processies door de straten. Maar ook vandaag steken mensen landsgrenzen over op zoek naar veiliger oorden. 
Hoewel de tentoonstelling oorspronkelijk gepland stond voor 2020, werd deze omwille van de coronapandemie opgeschoven naar 2022. “Toch raakt de tentoonstelling een gevoelige snaar op het juiste moment,” vertelt Wouter Jaspers, coördinator van het museum, “De voorbije twee jaar hebben ons duidelijk gemaakt dat het des mensen is om in beweging te zijn en plekken te bezoeken. We schatten dit nu nog meer naar waarde. Maar evengoed drukt de oorlog in Oekraïne ons opnieuw met de neus op de feiten. Wereldwijd sloegen er het afgelopen jaar meer dan 80 miljoen mensen op de vlucht. De oorlog dichter bij huis, maakt de vluchtelingenproblematiek weer actueler dan ooit.” 

Mensen zijn constant in beweging. Vaak doelgericht. Weloverwogen of onvermijdelijk gaan ze op pad. Bewogen of gedreven door geloof zijn mensen al eeuwen onderweg. Op de vlucht voor farao’s en koningen, op pelgrimstocht naar bedevaartsoorden of in processies door de straten.  

Ergens onderweg belicht wat hen dreef en drijft. Met welk doel vertrekken ze? En hoe beleven ze religie onderweg? De tentoonstelling vertelt een verhaal van vroeger en nu. Want ook vandaag steken mensen landsgrenzen en zeeën over op zoek naar veiliger oorden.  

Ergens onderweg brengt Vlaamse topstukken in dialoog met alledaags religieus erfgoed. In combinatie met werk van hedendaagse kunstenaars Sven 't Jolle, Karl Philips, Aslan Goisum en Erkan Özgen.  

Kom mee op tocht langs religieuze wegen, heilige plaatsen, schuilaltaren en processie. Luister naar verhalen van ver en dichtbij. Van heilige reisgezellen tot vluchtelingen vandaag. 

Afbeelding: anoniem, voorheen toegeschreven aan Hieronymus Cockhet, Lijden van Jezus Christus @Cedric Verhelst

Tentoonstellingen in hetzelfde museum