Ronald Luyten was een gedreven vriend en fan van Jakob Smits en zijn museum. Tegelijk ook kenner, liefhebber en verzamelaar. Ronald Luyten wist wat goed was; hij zag wat mooi was. Zijn Jakob Smitsverzameling is hiervan getuige.
Videokunstenares Anouk De Clercq -De allerverste reis van de Mercator - Jakob Smitsmuseum: een stulpje in (het) Achterbos - Herfsttijd: Europaliatijd - Art nouveau & Design - Dames met Klasse - Ontroerend goed - Prova-car, een testrit voor Vlaanderen - BELvue museum volledig heringericht - Mechelen: stad in vrouwenhanden
In dit nummer wordt een boog gespannen van ongeveer een eeuw, gaande van de nabloei van het neoclassicisme tot het begin van het surrealisme in de 20ste eeuw. De gekozen werken zijn afkomstig van openbare verzamelingen; dit betekent dat de keuze niet alleen beperkt is gebleven tot Belgische kunstenaars.
"Den 23n juli 1794 bezette een leger Fransche republikeinen de stad. Niet tevreden zich de meesterstukken der Antwerpsche drijfkunst toe te eigenen en ze tot staven gesmolten naar Parijs te verzenden, aarzelden de zoogezeide bevrijders niet zich ook meester te maken van de schoonste schilderijen.”
Een kunstenaar aan het werk in zijn atelier is steeds een courant thema geweest in de schilder- en tekenkunst. Denk maar aan het schilderij "Las Meninas" (1656) van Diego Velasquez dat wordt bewaard in het Prado van Madrid. Het toont Velasquez die het koninklijk echtpaar schildert; in werkelijkheid gaat het om een zelfportret van de kunstenaar in zijn atelier.
'Hier is het dat U werkt, Meester?' 'Ja, inderdaad, altijd hier, nooit elders; zelfs niet in openlucht... In zijn atelier is het dat een kunstenaar moet werken! Daar is het dat hij zich best concentreren kan op het mysterie van het licht...'De vraag was gesteld geworden door Laenen en de Bendère die Jakob Smits in zijn atelier waren gaan opzoeken.