U bent hier

Stedelijk Museum Hof van Busleyden

Sinds kort zijn de Stedelijke Musea Mechelen en de Erfgoedcel één geworden onder Musea & Erfgoed Mechelen met als nieuwe site: www.musemechelen.be.

Sinds 1938 biedt het Hof van Busleyden onderdak aan de Stedelijke Musea Mechelen. Toen was dit het enige museum en sprak men van het Stedelijk Museum.

Het Hof van Busleyden is een van de prachtige gebouwen in Mechelen daterend uit het begin van de zestiende eeuw. Het werd opgetrokken voor Hieronymus van Busleyden. Als humanist koos hij voor de nieuwe renaissancestijl. Zwaar geteisterd tijdens Wereldoorlog I onderging het gebouw een grondige restauratie tijdens de jaren 1930. Momenteel wordt het Hof van Busleyden verbouwd tot een hedendaags stadsmuseum.

Vanaf 2018 kan je de Besloten Hofjes permanent bewonderen in het gerestaureerde Hof van Busleyden van de Stedelijke Musea Mechelen. In de tussentijd kan je alvast genieten van de reportage die Fans of Flanders maakte over de Besloten Hofjes. 

Volg de Restauratie van de Besloten Hofjes.

 

Gedeeltelijk gesloten voor uitbreidings- en verbouwingswerken (enkel open voor tijdelijke tentoonstellingen). Heropening voorzien op 23 maart 2018.

 

Timing verbouwingswerken Hof van Busleyden.

Sinds de late jaren 1990 wordt er van een vernieuwd Hof van Busleyden gedroomd. Om tot een goed ontwerp te komen werd een wedstrijd uitgeschreven. De voorstellen van respectievelijk David Driesen en van Hans Le Compte werden door de jury uitgekozen. Dat van Driesen omwille van de sterke architecturale visie; dat van Le Compte omwille van het sterke museale concept. Zij kregen opdracht om samen het definitieve plan te tekenen.

Door de vele veranderingen in het Mechelse culturele landschap, o.a. de komst van Lamot, veranderde de visie op de invulling van het Hof van Busleyden. In 2008 opteerde het stadsbestuur toch voor een groot centraal stadsmuseum dat samen met het museum Schepenhuis in de toekomst het verhaal van Mechelen zal tonen. De architecten bogen zich over hun tekentafels en ontwierpen het definitieve plan voor de eerste fase. In 2010 werd de bouwtoelating bekomen en een aannemer aangesteld. De uitvoering ving daarmee aan.

Vermits het om een zeer grote ingreep in de bodem gaat, moest er eerst een uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd worden. Nadat de tuinelementen voorzichtig gedemonteerd zijn - na de bouwwerken komen ze terug - konden de archeologen op 16 augustus 2010 starten. Hun onderzoek loopt tot 16 januari 2011. Ondertussen startte de aannemer met de voorbereidende werken. Voor het einde van 2010 zal het voormalige beiaardmuseum voorzichtig gedemonteerd zijn in functie van de reconstructie na de bouw van de ondergrondse ruimtes.

Tegen 2018 moet het Hof van Busleyden omgetoverd zijn in een parel van een stadsmuseum.

Open: 
tijdens tijdelijke tentoonstellingen (zie: www.musemechelen.be)
Trein: 
Mechelen-Centraal en Mechelen-Nekkerspoel
2800 Mechelen
Frederik de Merodestraat
65-67
Vlaanderen
Antwerpen
+32(0)15 29 40 30