U bent hier

Middelheimmuseum

De collectie van het Middelheimmuseum is goed voor zowat 400 kunstwerken. Ze wordt sinds meer dan 50 jaar opgebouwd, gaat van ca 1900 tot vandaag en brengt een mooi internationaal overzicht van moderne en hedendaagse kunst.

Jaarlijks breidt de collectie uit. Er staan ongeveer 215 beelden opgesteld. Onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden ontmoet u grote namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre, Panamarenko, Franz West, Erwin Wurm en vele anderen.

Renaat Braem, één van de grootste Belgische architecten uit de twintigste eeuw, ontwierp in 1971 een prachtig paviljoen in synergie met het museumpark. Het werd recent opgefrist. Buiten, voor het paviljoen creëerde de Belgische kunstenaar Philippe Van Snick een bijzondere fontein. Het Braempaviljoen wordt voorbehouden aan fragiele pronkstukken uit de vaste collectie. Klinkende namen als Alberto Giacometti, Jean Arp, Wim Delvoye en vele anderen, krijgen er de aandacht en zorg die ze verdienen. Tweemaal per jaar verandert de opstelling in het Braempaviljoen.

Een as van 750 meter vertrekt aan het Braempaviljoen en loopt doorheen het park langs het Middelheimkasteel over de Middelheimlaan naar de Hortiflora. Deze voormalige bloementuin van het Nachtegalenpark werd in 2012 onderdeel van het Middelheimmuseum. Het openluchtmuseum beslaat nu een totaal van maar liefst 30 hectare park- en tentoonstellingsruimte. In en rond het tentoonstellingspaviljoen ‘Het Huis’, ontworpen door Robbrecht en Daem, worden elk jaar drie tentoonstellingen georganiseerd.

In het Stadspark in het hart van Antwerpen staat een lege sokkel. Met De Sokkel geven Wijkvereniging Klein Antwerpen en het Middelheimmuseum sinds 2011 een culturele invulling aan het park. Twee keer per jaar vragen ze aan een (inter)nationale kunstenaar om de leegstaande sokkel een actuele invulling te geven.

 

Winter in het museum

In de winter staat het Middelheimmuseum garant voor mooie taferelen. Bezoek de expo's en kom na uw zondagwandeling naar de winterchalet op het terras van het museumcafé MIKA.

Vuurkorven, kerstbomen, glühwein, warme choco, jazz en jenever maken van uw zondag een familiedag.

 

Praktisch

Winterchalet

  • Elke zondag van 12 tot 18 uur
  • Tijdens de winterperiode

Museumcafé Mika

Gratis museumwandelingen met gids.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 

Open: 
De openingsuren van het museum zijn afhankelijk van het seizoen. Een overzicht van de precieze uren vindt u hieronder. U wordt toegelaten tot een half uur voor sluitingstijd. Verlaat het park tijdig, want de deuren sluiten stipt! • Oktober tot maart: van 10 tot 17 uur • April: van 10 tot 19 uur • Mei: van 10 tot 20 uur • Juni en juli: van 10 tot 21 uur • Augustus: van 10 tot 20 uur • September: van 10 tot 19 uur Mei: van 10.00 uur tot 20.00 uur Juni en juli: van 10.00 uur tot 21.00 uur Augustus: van 10.00 uur tot 20.00 uur September: van 10.00 uur tot 19.00 uur Het museum is uitzonderlijk geopend op Paasmaandag en op Pinkstermaandag.
Gesloten: 
maandag (uitzonderlijk geopend op Paasmaandag en op Pinkstermaandag), 1 januari, 1 mei, O.H. Hemelvaartsdag, 1 november, 25 december.
Prijs: 
Gratis
Gratis: 
Er zijn gratis museumwandelingen met gids: http://www.middelheimmuseum.be/nl/activiteit/gratis-museumwandeling-met-gids
Trein: 
Antwerpen- Berchem
Bus: 
21, 501 en 502 (halte: Middelheimlaan-Lindendreef Wilrijk), 32 (halte: Koninklijkelaan-Floraliënlaan Berchem kerkhof)
Middelheimmuseum
2020 Antwerpen
Middelheimlaan
61
Vlaanderen
Antwerpen
+32 (0)3 827 15 34
+32 (0)3 825 28 35

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF 2002-2009