U bent hier

Maison Particulière Art Center

"Deel de passie van een Frans kunstverzamelaarsechtpaar".

Amaury de Solages en Myriam de Solages die sedert 2007 elders in Brussel wonen  kochten het grote herenhuis  in 2010. Het huis is van de hand van architect Jean Léon Janlet, die het in 1880 bouwde en in 1909 uitbreidde. Het echtpaar liet het al in 2010 volledig renoveren om er het huidige kunstencentrum in onder te brengen.

Amaury de Solages is een gepassioneerd kunstliefhebber met een eclectische smaak. Hij verzamelt al ruim dertig jaar kunst. Met zijn vrouw Myriam richtte hij dit privémuseum op waar hij zowel zijn eigen collectie als die van andere verzamelaars tentoonstelt.

 

Een unieke ruimte voor een artistiek project op mensenmaat.
Maison Particulière is een vereniging zonder winstoogmerk gevestigd in een privéwoning die zonder afspraak kan worden bezocht om er kunstwerken te (her)ontdekken, te beleven, doch niet te kopen. De stichters brengen hier tijdelijke accrochages tot stand rond een welbepaald thema met kunstwerken die andere kunstverzamelaars zelf kiezen en ons welwillend lenen.


Maison Particulière is ondergebracht in een fraai herenhuis in eclectische stijl in de Brusselse Kasteleinsstraat. Het werd rond 1880 gebouwd door architect Jean Léon Janlet, die het in 1909 ook uitbreidde. In 2010 werd het gebouw volledig gerenoveerd om er het huidige kunstencentrum in onder te brengen. Natuurlijk licht stroomt het huis gul binnen. Met zijn mooie stadstuin die door Jean Philippe Miest in golvende lagen groen en wit is ontworpen, is Maison Particulière nu een prachtig repositorium voor kunstcollecties.
 

De initiatiefnemers omschrijven hun project als volgt: "We wilden een warm en gezellig huis, een ruimte waar onze genodigden en de leden van onze vereniging in een rustige omgeving van kunst en van elkaars gezelschap kunnen genieten. Met zijn drie verdiepingen en op elkaar volgende salons, zijn bibliotheek en zijn eetkamer, biedt het huis talloze mogelijkheden om de kunstwerken die wij mooi vinden, op te hangen en tentoon te stellen."

 

 

Een kunstpand dat de sfeer oproept van een privéwoning waar de kunst van het (be)leven centraal staat, te midden van kunstwerken om te ontdekken en te delen.
Open: 
Dinsdag tot zondag (dinsdag: ook voor groepen op afspraak)
Gesloten: 
Gesloten op maandag en feestdagen Jaarlijkse sluiting: juli - augustus
Prijs: 
€10
niet-leden
Gratis: 
Leden, -18 jaar en studenten - 26 jaar
Uren: 
11u – 18u (donderdag: nocturne tot 19u30)
Trein: 
Zuidstation
Tram: 
93, 94 en 81 (Baljuw) metro: 2 en 6 (Louiza)
Bus: 
54 (Baljuw)
Maison Particulière Art Center
1050 Elsene
Kasteleinsstraat
49
Vlaanderen
Brussels Gewest
+32 (0)2 649 81 78
+32 (0)2 649 53 12

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN