U bent hier

2011.2 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2011.2
2011 - 49ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Het Museum Vlaamse Minderbroeders, bestaat sinds 1988. Deze lente krijgt het een nieuwe benaming, 'DE MINDERE', ondersteund door een nieuw logo voor een nog betere publiekswerking.

De ligging van het museum is een meevaller. Het is ondergebracht in een deel van het minderbroederklooster dat met één hoek uitkijkt op de Grote Markt van Sint-Truiden, pal in het hart van de stad. De imposante minderbroederkerk vormt een waardige tegenhanger voor het beroemde uitzicht aan de overkant: het stadhuis geflankeerd door drie historische torens. 

‘Armoede’ is dit jaar het thema van de Erfgoeddag. Een tentoonstelling die daar heel goed in past is Vlaamse migratie in Wallonië 1850-2000 die loopt in het Caermersklooster te Gent.

Armoede (veroorzaakt door oorlog, hongersnood, uitbuiting…) was en is altijd en overal de drijfveer voor migratie. Ook in Vlaanderen. 

Naar aanleiding van de tentoonstelling Roelandt Savery: Hofschilder in Praag, een samenwerking van de Národní Galerie in Praag en het Broelmuseum in Kortrijk, is een begeleidende catalogus verschenen. Savery (1576-1639) was in zijn tijd een gerespecteerd en gevierd schilder, maar de geschiedenis heeft dat beeld bijgesteld. Vandaag is hij een eerder onbekende, kleine meester uit de zeventiende eeuw. 

Kortrijk en Praag gingen een mooi partnerschap aan. Savery werd geboren in Kortrijk, maar ontvluchtte al op zijn vierde de stad met zijn ouders. In Praag zou hij net na het begin van de zeventiende eeuw zijn meest prestigieuze aanstelling aan het hof van Rudolf II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, krijgen. 

Een boekbespreking door Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: Filippe De Potter, Isabelle De Jaegere, Olga Kotkova, Stefan Bartilla, Joaneath Spicer, Roelandt Savery 1576-1639.

Deze lente is Jan De Vliegher te gast in het Kasteel van Gaasbeek. Onder de titel Schatzkammer stelt de kunstenaar er zijn eigenzinnige stillevens en interieurs tentoon.

Die dag is het bitter koud in het atelier van Jan De Vliegher (°1964). Het ligt in de buurt van het kanaal Brugge – Oostende. Het is er ruim en licht en de schilderijen voor zijn tentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek staan er uitgestald. De temperatuur mag dan al de nulgrens benaderen, het onthaal is warm en joviaal. 

Vanaf 21 april presenteert het Kortrijkse Broelmuseum een retrospectieve rond Roelandt Savery (1576-1639). Savery was als schilder verbonden aan het Praagse hof van keizer Rudolf II. Hij was een scherp observator van de natuur.

Al jaren ga ik zo nu en dan een kijkje nemen in het Broelmuseum, op het Buda-eiland in Kortrijk. Ik ga er dan vooral op zoek naar de collectie schilderijen van Roelandt Savery. De landschappen en dieren bekoren mij telkens weer. Tegelijkertijd vraag ik mij tijdens zo’n bezoekje af: wie is die Savery eigenlijk? 

360 graden

De tijd dat Google enkel gekend was voor zijn zoekmachine is al lang voorbij. Met Google Books kan je grasduinen in de collecties van gerenommeerde bibliotheken, met behulp van Google Earth kan je vrijwel elke plek op aarde verkennen en met Google Street View kuier je virtueel door je eigen straat. Nu is het ook mogelijk om – niet gehinderd door wachtrijen of drommen toeristen – 17 gerenommeerde musea uit negen verschillende landen te bezoeken.

Van bij zijn aanstelling in het Mu.ZEE te Oostende liep Phillip Van Den Bossche met het plan rond om een tentoonstelling te maken rond Jean Brusselmans. Toen hij conservator was in het Van Abbemuseum te Eindhoven was hij al gefascineerd door het werk van Brusselmans dat daar een prominente plaats innam: ‘Le bain des vagabonds’. In Oostende wordt Brusselmans in 2011 de man van het jaar.

Antwerpen is een stad apart: levendig en gedreven, eigenzinnig en creatief. Het is een wereldstad in zakformaat. Ze telt meer dan 160 verschillende nationaliteiten onder haar inwoners, organiseerde drie wereldtentoonstellingen en de Olympische Spelen in 1920 en kende de eerste wolkenkrabber op Europees vasteland. Het is de stad waar de wieg stond van de internationale kunsthandel en het is de stad van Peter Paul Rubens en Luc Tuymans, van Jan Fabre en dEUS, van Dries Van Noten en internationaal creatief talent. Het is de stad waar 85 % van alle diamanten passeert . Deze eigenzinnige metropool aan een stroom bezit een wereldhaven, de tweede grootste van Europa. Deze stad opent nu een nieuw, eigenzinnig museum: het MAS of Museum aan de Stroom.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen wijdt het themagedeelte van dit nummer integraal aan het nieuwe museum.