U bent hier

Nieuwe fluorescentieruimte voor het Mineralogisch Museum

 

Het mineralogisch museum in Merksem heeft naast haar uitgebreide collectie mineralen en edelstenen nu ook een grote fluorescentieruimte, uniek in Europa.

 

In de fluorescentieruimte worden mineralen in een volledig verduisterde kamer onder ultravioletlicht geplaatst. Hierdoor vindt een procedé plaats dat ervoor zorgt dat de ze kleur afgeven. De hoge energie van het licht zorgt namelijk voor een reactie bij de elektronen in de mineralen. Het museum wil met dit fenomeen bezoekers aantrekken die geen kennis hebben van mineralen of slechts beperkt vertrouwd zijn met de reacties van gesteenten  “Iedereen kent mineralen enkel zoals ze in de buitenlucht worden waargenomen, maar in de fluorescentieruimte wordt een prachtig kleurenpalet gecreëerd; een echt wow-effect”, zegt Suzy Hofmans van de Academie van Mineralogie vzw (ACAM), dat bovendien haar veertigjarig bestaan viert.

 


Voor de gelegenheid plaatste het museum ongeveer tweehonderdvijftig mineralen in de verdonkerde ruimte. De rest bevindt zich in het depot. In het kader van dit jubileum belicht het museum ook de schatkamer met haar collectie edelstenen. In samenwerking met de Provincie Antwerpen is bovendien de diamanthoek tot stand gekomen. Hoe vind je diamanten en op welke manier voltrekt zich het slijpproces? Die vragen staan centraal in de expositieruimte. Naast de vaste collectie mineralen en fossielen, zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel loopt de expo Eigenschappen van mineralen.