Onze-Lieve-­Vrouwekathedraal Antwerpen

Glasraam van Johannes del Rio

Glasraam van Johannes del Rio

Na de religieuze troebelen in de tweede helft van de 16de eeuw schiep het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) een gunstig klimaat voor herstellingen, nieuwe bouwprojecten en verfraaiingen. In die periode werden in de Antwerpse kathedraal nieuwe glasramen geplaatst: het grote glasraam van Albrecht en Isabelle ( 1616) en een reeks van vier glasramen in de oostgevel, waaronder het glasraam geschonken door kanunnik Johannes del Rio (1615). 

Op dit laatste glasraam is kanunnik Del Rio geknield afgebeeld voor de gekruisigde Christus met Maria, Maria Magdalena en Johannes de Evangelist. Dit glasraam werd al in 1977 uit de muur genomen, maar wachtte sindsdien op een grondige restauratie. In 1993 werd met de Afdeling Conservatie en Restauratie van het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen een overeenkomst gesloten voor de restauratie ervan. Eerst moesten de in een veertigtal dozen geborgen glasstukken tot een glasraam bij elkaar gepuzzeld worden.

Naast de gebruikelijke zorg om integratie van lacunes, de technische problemen rond verlijming en de evaluatie van vroegere ingrepen, diende het loodverloop aan de hand van oude foto's weer te worden samengesteld.

Na 17 maanden van intense arbeid werd het gerestaureerde glasraam begin april herplaatst. 

Download hier de pdf

Restauratie glasraam Johannes del Rio.pdf