Multimediale trip door Magrittes vroege oeuvre

Een geslaagde webstek hoeft niet louter informatief te zijn. Steeds meer instanties zetten zich online in om de digitale esthetische beleving zo groot mogelijk te maken. Om fijne culturele stekken te ontdekken, is museumsandtheweb.com een aanrader. De site is niet bijzonder aantrekkelijk, maar hun conferenties, dit jaar in Daejeon en Seoul in Zuid Korea en volgend jaar in Chicago, zijn boeiend voor wie op zoek is naar innovatieve manieren om musea te verbinden met de onlinewereld. Voor de nieuwsgierige surfer zijn vooral de jaarlijkse nominaties voor beste culturele website interessant. Tussen die genomineerden valt ons in het bijzonder de parel Magritte – The mystery of the ordinary op.

De site begeleidt een gelijknamige Amerikaanse tentoonstelling over René Magritte. Die stopt in het MoMa in New York, The Menil Collection in Houston en the Art Institute in Chicago. Heel ver van ons bed, ware het niet dat de website ook zonder expositie indrukwekkend is: geen begeleidende spielerei, maar een volwaardige online publicatie. Elke zichzelf respecterende kunstwebsite pakt uit met afbeeldingen van hoogwaardige kwaliteit. Als surfer met oog voor kunst wil je je niet kapotstaren op pixels waarop het onderscheid tussen welgemikte toets en ordinaire print vaag is. The mystery of the ordinary doet er wat aan en combineert die kwaliteit met de sturende functie van een verhalenverteller.

Infraroodfoto's en videofragmenten

Vooral de eerste twee menu’s van de website springen in het oog. Featured work toont werken die op de tentoonstelling te zien zijn, terwijl op Aditional works extra’s te vinden zijn. Wat is de meerwaarde voor de surfer die niet naar New York, Chicago of Detroit kan afzakken? De opbouw en vormgeving. Die limiteert zich niet tot plaatjes kijken, vergroten en doorklikken, maar is een multimediale ontdekkingsreis door Magrittes oeuvre tussen 1926 en 1938. Bij elk werk valt iets verrassends te ontdekken. Naast de titel, datum en technische gegevens, vinden we contemporaine recensies van het werk en beschrijvingen door onderzoekers of bewonderaars. Heel interessant zijn de infraroodfoto’s, die tonen hoe Magritte te werk ging. Bij collages gaat de site dieper in op het gebruikte materiaal. Telkens breekt de website zo door de gelaagdheid van een kunstwerk. De verschillende facetten worden uit elkaar getrokken en laag voor laag verklaard.

Mooi, maar nog niet uitzonderlijk. Een goede monografie kan die informatie ook verschaffen. The mystery of the ordinary gaat echter verder. De webstek combineert de schriftelijke bronnen en het artistieke materiaal met video’s en audiofragmenten waarin conservatoren van de drie musea, restaurateurs, kenners en andere betrokkenen uitleg geven of nieuwe bevindingen verklaren. Elke beschrijving eindigt met een quote van Margritte zelf, uit interviews of eigen notities. Alles is afgekruid met sfeervolle muziek, en stijlvol verpakt in een vlotte, heldere en aantrekkelijke vormgeving.

multimediale trip door magrittes vroege oeuvre

Het medium als leidraad voor de vormgeving

De webstek doorbreekt het puur lineair verhaal. De makers kozen ervoor je zowel horizontaal als verticaal te laten navigeren door informatie, op eigen tempo en via de schilderijen die je zelf kiest. Tegelijk legt de website een eigen ritme op, door de focus op details in de werken te sturen via voorgeprogrammeerde vergrotingen. Die aanpak is een confrontatie van verhalend werken en tegelijk interactiviteit toelaten. The mystery of the ordinary toont de toekomst voor online cultuurbeleving: websites die getuigen van vergaande creativiteit en aanleg voor storytelling. Het is een multimediale belevenis die verder gaat dan het boek of de tentoonstelling. Niet beter, maar anders en aangepast aan het medium.

Download hier de pdf

Multimediale trip door Magrittes vroege oeuvre