Metropolitan online

Het gerenommeerde Metropolitan Museum of Art plaatse in mei 394.000 meesterwerken downloadbaar en in grote resolutie op hun website. Zo stapt ook een van de grootste kunstcollecties ter wereld mee op de boot van de digitalisering in de oorlog tegen kunstwerken in lage resolutie die massaal op het web circuleren en de artistieke waarde van kunst geen goed doen. 

Musea zijn traditioneel niet happig om op grote schaal hun collectie online open te stellen. Ze zijn bang voor inkomstenverlies en de dalende waarde van de originelen door het gemak waarmee de afbeeldingen kunnen ingezet worden voor commercieel gebruik. Als de grote kunsttempels ter wereld een gedigitaliseerde collectie online aanbieden, gaat het vaak om lage kwaliteit of slechts een beperkt deel van de collectie. De online collectie van het Smithsonian is zo’n voorbeeld.

Musea beseffen dat ze door die aanpak hun greep verliezen op de aanwezigheid van kunst op het web. Door zich protectionistisch op te stellen, verliezen ze hun functie als hoeders van het erfgoed wiens stempel belangrijk is om een meesterwerk te erkennen. Het succes van websites zoals Flickr of andere sociale media voor het delen van afbeeldingen zorgt voor een wildgroei aan digitale reproducties van kunstwerken, zonder dat het museum kan oordelen of die het werk optimaal representeren. 

Het Google Art Project introduceerde op 1 februari 2011 een reusachtige hoeveelheid kunstwerken online in samenwerking met musea, culturele instellingen en archieven wereldwijd. In april 2012 werkte het project al met 151 musea samen. Ze bieden afbeeldingen in hoge resolutie die via de googlestreetviewtechniek voor een groot publiek virtueel te verkennen zijn. De rechten op de afbeeldingen blijven bij de musea zelf.

WEBSTEK  www.metmuseum.org/collection/the-collection-online

Één van de grootste kunstcollecties ter wereld

Sinds de lancering van dit project is het voor musea tegenspartelen of meeroeien. Grote musea proberen meer controle te krijgen over hun online collectie en het gebruik ervan. Daarom stellen steeds meer musea zelf afbeeldingen in hoge kwaliteit beschikbaar. In 2013 plaatste het J. Paul Getty Museum al hun digitale reproducties van werken in het publieke domein of werken waar ze zelf rechten op hebben online. Hun vierduizendzeshonderd downloadbare afbeeldingen is echter klein bier bij de verrassende en reusachtige publicatie door het Metropolitan Museum of Art. De beslissing van het Metropolitan betekent de toevoeging van een van de meest uitgebreide kunstverzamelingen ter wereld op het wereldwijde web. Het museum stelt 394.000 afbeeldingen van minstens tien megapixels die ter beschikking.

Hun afbeeldingendatabank bestaat zowel uit Dürers, Rembrandts, Picasso’s, Monets en Van Goghs als Griekse beeldhouwkunst, Chinese kalligrafie en Aztekenkunst. Het gebruiksgemak van hun webstek is enorm groot, zodat zoeken naar een bepaal werk eenvoudig is. Wanneer je het tabblad ‘The Collection Online’ opent, raadt het museum enkele absolute toppers aan op de voorpagina. Zelfs al ben je specifiek op zoek naar een werk, die pictogrammen nodigen door hun knappe vormgeving uit om even door te klikken. De kwaliteit van de werken is verbluffend, en het is heel makkelijk om in te zoomen en bepaalde zones in detail te bekijken.

De zoekpagina laat toe te sorteren op kunstenaar of cultuur, methode of materiaal, locatie, datum of tijdperk en het departement van het museum waar het werk te vinden is. De grote iconen na selectie geven een kleurrijke en aangename waaier mogelijkheden. Wanneer je doorklikt naar een stijlperiode of kunstenaar, verschijnt een lijst met miniaturen van de kunstwerken, met de nodige basisinformatie als datum, medium en collectienummer. Met een klik op de miniatuur kom je op de uiteindelijke foto, die je kan downloaden op je computer. 

De afbeeldingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk, maar vooral bedoeld voor studenten, onderwijs, onderzoekers en ander niet-commercieel gebruik. Voor commerciële doeleinden is toestemming van het museum nodig.

Download hier de pdf

Metropolitan online