Schoorvoetend doen artiesten uit het Zuiden hun intrede op de internationale kunstscène. In veel gevallen zijn het dan nog de belangen van westerse kunstmanagers die een doorslaggevende rol spelen. Zo dreigt culturele samenwerking een kopie te worden van de verguisde economische samenwerking. Met het project "Kunst uit Senegal in Vlaanderen" willen Vredeseilanden, de Warande­-Turnhout en het project Open Culturele Centra van het provinciebestuur Antwerpen dit doorbreken. Een tentoonstelling vormt de kern van het project. Tal van randactiveiten maken van het gebeuren een Senegalees-Vlaams cultureel feest. 

"Temps", Jean-Marie Claude Bruce (65 x 50 cm)

"Temps", Jean-Marie Claude Bruce (65 x 50 cm)

In residentie

In de maand april verblijven drie Senegalese kunstenaars in residentie in de Warande. Moustapha Dimé, Abdoulaye Nodye en Kan-Sy werken tijdens deze maand aan een tentoonstelling, maar ze maken ook kennis met de Vlaamse kunstwereld: het kunstonderwijs, musea, galerijen ... Drie Vlaamse kunstenaars: Philipe Aquirre, Marc De Roover en Fic Van Gestel, ontvangen hen en gaan met hen in dialoog. 

Voor de tentoonstelling, de kern van het project, worden de werken van de drie kunstenaars aangevuld met die van vijf andere kunstenaars: Fodé Camara, Jean­-Marie Claude Bruce, El Hadji Sy, Serigne Mbaye Camara en Cheikh Niass. Samen bieden zij de toeschouwer een staalkaart van de hedendaagse plastische kunst in Senegal. 

Kinderfoto's 

Om de culturele uitwisseling ook voor jongeren concreet te maken wordt aan 100 leerlingen tussen 10 en 12 jaar uit Kolda en Turnhout gevraagd hun leef­wereld voor elkaar te foto­graferen. Telkens twee klassen uit Kolda (in de Cassamance, het Zuiden van Senegal, waar Vredeseilanden werkzaam is) en in  Turnhout worden op pad gestuurd. In eerste instantie worden alle foto's, zonder volwassen selectie, tentoon­gesteld in Turnhout en in Kolda. Later gaat de tentoonstelling op reis. 

Achterglasschilderijen

De werkwijze om in spiegelbeeld op glas te schilderen is typisch Senegalees. In de periode 1920-1930 waaide de techniek ook over naar Vlaanderen via o.a. Floris Jespers en Jozef Peeters. Begin 20ste eeuw stelden de Senegalese achterglasschilderijen enkel religieuze thema's voor met betrekking tot de Islam.

Later verschenen ook profane onderwerpen als portretten, landschappen en beelden uit het dagelijkse leven. Met deze evolutie werden de, vroeger anonieme, schilders echte beroemdheden. Momenteel is deze kunstvorm meer en meer gericht op de toeristische markt. In het Cultureel Centrum Ter Dilft loopt een tentoonstelling met een 150-tal werken uit de verzameling van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Tervuren). 

Film

Een uitstekend middel om het verre Senegal voor de Vlaming iets dichter bij zijn bed te brengen is film. Naast de produktie van langspeelfilms is er in Senegal, vaak omwille van financiële beperkingen, ook nog een uitgebreide korfilmcultuur. In C.C. Rix (Deurne) staan op 10, 11, 17 en 18 mei een aantal films en documentaire kortfilms op de affiche. Zo kan u o.a. de films gaan zien zien van Ousmane Sembene, de patriarch van de Afrikaanse film. 

Positive Black Soul

Rampen, hongersnood, burger­oorlog, ellende ... kortom Afrika. Dat is zowat het beeld van het zwarte continent dat ons via de media bereikt. 

Maar er is ook een ander Afrika: onafhankelijk en trots op de eigen traditie en culturele waarden. De Senegalese rapgroep Positive Black Soul brengt dit beeld. Hun teksten liggen in het verlengde van de traditie van de griots, de Afrikaanse vertellers. Hun muziek is grootstedelijk en universeel. De Vlaamse toernee van de groep begint in de Warande-Turnhout op 7 mei en eindigt op het Wereldfeest in Leuven 
op 13 mei. 

Praktisch

"Kunst uit Senegal in Vlaanderen": 

  • tentoonstelling "Senegalese hedendaagse kunst" in de Warande (Turnhout): 06 mei tot 4 juni 
  • tentoonstelling "Achterglasschilderijen uit Senegal" in CC.Ter Dilft (Bornem): 5 mei tot 5 juni
  • Senegalese film in C.C.Rix (Deurne): 10-11 mei, 17-18 mei
  • Concerten Positive Black Soul: 7 mei in de Warande (Turnhout), 12 mei in C.C.Rix (Deurne) en op 13 mei op het Wereldfeest te Leuven

Informatie: 

  • Vredeseilanden, Leuven

Download hier de pdf

Kunst uit Senegal in Vlaanderen.pdf