Audiogidsen zijn een delicaat vraagstuk voor musea. Ze zijn een welgekomen toevoeging, maar de toestellen hebben nogal wat beperkingen. De technologie is na aankoop snel verouderd en ook de ingesproken informatie bijdetijds houden is kostelijk. Het merendeel van de moderne museumbezoekers heeft een handig surrogaat op zak: de smartphone. Niet alleen gebruiken cultuurliefhebbers die al om hun museumbezoek vast te leggen en te delen, het slimme kleinood kan ook de taken van de audiogids overnemen.

Die overstap is in veel gevallen niet zo makkelijk als het lijkt. Musea struikelen over valkuilen als het om een museumapp gaat. Zo'n toepassing ontwikkelen is geen makkelijke klus. Er is kennis voor nodig die culturele instellingen niet in huis hebben. De opstartkosten zijn torenhoog, en ook al wordt een nieuwe app met toeters en bellen gelanceerd, de kans dat die actueel blijft zonder permanente technische ondersteuning is klein. Ook is het voor bezoekers vervelend om voor elk museum een aparte loodzware toepassing te downloaden.

Één app, verschillende musea

Om dat op te lossen, kwamen de voorbije jaren voorgekauwde technologieën op de markt. Die kunnen musea zelf invullen en vormgeven in de huisstijl. Handig, goedkoop, en vooral minder omslachtig dan telkens per instelling hetzelfde denkwerk herhalen. Diensten als MyOrpheo, Museum Anywhere en GuideKick geven musea de mogelijkheid om audiogidsen op zakformaat te maken en dit te combineren met openingsuren, prijzen, en multimediale toevoegingen als video en afbeeldingen. CloudGuide gaat nog een stap verder. De makers willen een volledig geïntegreerde manier aanbieden om van cultuur te proeven.

Een eerste voordeel is dat de app musea, monumenten, historische sites, parken en galerijen in één toepassing samenvoegt. Alle informatie is van de musea zelf afkomstig, en dus in principe betrouwbaar. Het gebruik is intuïtief: er is weinig tot geen voorkennis nodig. Daarbij kan de museumenthousiasteling CloudGuide op voorhand downloaden en offline gebruiken.

CloudGuide brengt tentoonstellingsplannen, bezoekersgidsen, audiogidsen, video, afbeeldingen, bijschriften, tot eenvoudige praktische info als openingsuren, bereikbaarheid en prijzen samen.
Audiogids

Digitaal notitieboekje en culturele GPS

CloudGuide brengt tentoonstellingsplannen, bezoekersgidsen, audiogidsen, video, afbeeldingen, bijschriften, tot eenvoudige praktische info als openingsuren, bereikbaarheid en prijzen samen. Een belangrijke functie is digitaal tickets kopen of winkelen in de museumshop. Ook is het interessant dat geboeide bezoekers notities kunnen nemen bij tentoonstellingen en musea, en die op kunnen slaan in een persoonlijke account: een digitaal notitieboekje bij een schat aan culturele informatie. Die aantekeningen worden in de cl oud bewaard, zodat het achteraf makkelijk inloggen is vanaf de laptop of vaste computer en ze op te vragen.

Ook de integratie van iBeacons is handig. Dit zijn kleine zenders die Bluetoothsignalen uitzenden. Zo waarschuwt een smartphone automatisch als iemand in de buurt komt van een boeiende locatie. In een museum laten die bakens informatie over kunstwerken vanzelf op het scherm verschijnen. Onder andere La Boverie in Luik maakt hier al gebruik van. Door middel van het gps-signaal en eerder bezochte trekpleisters, geeft CloudGuide aanbevelingen voor relevante musea en sites in de buurt. Ook voor de gelegenheidsbezoeker voorzien de initiatiefnemers spielereien om een cultuurbezoek leuker te maken. Bezoekers kunnen punten geven en tentoonstellingen via Facehook en Twitter delen. Ook postkaarten verzenden met zelfgemaakte museumfoto's of afbeeldingen die het instituut ter beschikking stelt is mogelijk. Voor kinderen zijn er speelse aardigheidjes als educatieve zoektochten en quizzen voorzien.

Meer dan tweehonderd trekpleisters

CloudGuide verenigt meer dan tweehonderd musea, galerijen, monumenten en culturele organisaties uit twaalf verschillende landen, van Australië tot Jordanië. Grote namen als Fundació Joan Miró in Barcelona, MOCA in New York en het Joods Museum in Berlijn zijn vertegenwoordigd. Ook Belgische cultuurhuizen maken er gebruik van. In Brussel illustreert de app de geschiedenis van het Atomium met video- en audiofragmenten. Ook in Vlaanderen sprongen een tiental steden op de kar, van Genk en Gent tot Turnhout en Mechelen. In Antwerpen alleen al gebruiken het Rockoxhuis, Plantin-Moretus, FOMU, het Rubenshuis, Mayer van den Bergh en een tiental andere musea de toepassing. CloudGuide is beschikbaarvoor iOS enAndroid.

Download hier de pdf

Cloudguide